Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

tisdag 30 september 2014

Nytt kom-ihåg!

Jag har en fundering....
Tänker på Honungsörten och på den nya rabatten under Lönnen. Där var ju så djävulusiskt med rötter och annat... Honungsörten älskas av bin, är ogräshämmande, växer snabbt, blommar från juli och framåt, den hjälper till att ta upp överflödigt kväve ur marken, den har 30-40 cm långa rötter och kan således ta upp kväve, kalium och fosfor som ligger långt ner i jorden. När den vissnat ned får den stå kvar och sen kan jag "plöja" ned den i jorden.
Bilden nedan är från2013 där Honungsörten såddes där tomaterna växte (södersida huset).
Och bilden nedan är från 2014 då jag sådde en blandning av gröngödslingsväxter, bl.a.
Honungsört, i två pallkragar där jag först hade sått Squash som aldrig tog sig. 
Min tanke nu är att så Honungsört lite här och var, men ändå försiktigt, i rabatten under Lönnen och kanske på fler ställen? Måste fundera vidare på detta....!

måndag 29 september 2014

Som vanligt....

...så blommar den ena höstastern men inte den andra sorten
som går i blå-lila färger.
Denna blommar alltid först och den andra (inget foto) hinner knappt börja förrän frosten slår till. Och varje år glömmer jag att ge den lite blåkorn på sensommaren!
 Enligt min mening står den väldigt dumt också så till våren vill jag flytta den till en bättre plats. Ska nog göra en kom-i-håg-lista; "Gör till våren"!
Den står i väldigt dålig jordmån och trängs med vinbärsbuskar.... Jag måste komma ihåg att göra min "vår-kom-i-håg-lista"!!

söndag 28 september 2014

Lilla rosen idag....

Tänk vad du gillade läget då...
Men varför så "seg"? Så sen?

Hylotelephium telephium

Kärleksört
Fick en liten "stickling" eller vad jag skall kalla det, av min fd kollega Riitta för några år sedan nu och den blir större och större för varje år =)
Den gillas av många olika insekter och även av mig bara därför! Nja, inte BARA därför.... Den är ju jättefin oavsett men det blir ju dubbelplus och stjärnor i kanten när den attraherar insekter!
 

Amiral

Jag blev väldigt glad när jag såg dig
Slutet på september....
=)

måndag 15 september 2014

Solhatt

Några färdigblommade solhattar
Och de är fina de med!
Först ställde jag dem i ett glas med vatten. Några dagar senare tänkte jag att de kanske är fulla med frö?? Och jag vill ju ha mååånga solhattar! Så jag tog bort dem från vattenglaset och lade ned dem som de var rakt ner på jorden i rabatten.
Hallå, var sitter fröna egentligen? Hur sprider sig en solhatt?
  

Dags för höst- och vintervila

Nu har hönsen fått packa ihop sig inför vintern
Om det inte vore för det stora ansvaret så skulle jag vilja ha ett riktigt hönshus med tillhörande stor hönsgård.
Det är dock hemskt tråkigt när någon blir sjuk (veterinärer kan höns väldigt dåligt) och man måste avliva :-( 
Kvalster kan också bli en jobbig företeelse hur rent man än försöker hålla det... 
Men jag älskar ändå höns....
Får hålla mig tillgodo med dessa.

Phacelia tanacetifolia

Vackra Honungsört!
Denna vill jag verkligen så fler av! Får klura hur jag skall göra till nästa år... Det är en sk gröngödslingsväxt. Den är vacker att se på, den luktar gott och den gör nytta. Jag läser om den att den kallas för fånggröda vilket innebär att den hjälper till att ta upp överflödigt kväve ur jorden. Den har 30-40 cm långa rötter vilket gör att den kan ta upp kväve, fosfor och kalium som ligger långt ner i jorden. Näringsinnehållet hålls då på lagom nivå och försvinner inte heller bort från jorden då det t.ex. kommer kraftiga skyfall av regn, vilket ju inte är helt ovanligt numer! Dessutom lockar den till sig en hel del bin så det är ju bara plusplusplus.
När den gjort sitt får den vissna ned i sin egen takt och sedan myllar jag ned den i jorden igen. 
 

lördag 13 september 2014

Gissar på tredje året nu?

Present-rosen kommer tillbaka efter att jag slängt ut den...
En liten krukad ros fick jag av ett barn en gång och jag trodde ju att det bara var en "säsongs-uppdriven-stackars-oäkting" som skapats av de kommersiella krafterna och som ingen egen kraft har att orka leva. Så när säsongen var slut och blomman sååå vissen, tömde jag bara ut krukan vid den gamla ekstubben och tänkte 'av jord är du kommen, av jord skall du åter varda'....
Året därpå stack det upp små ros-blad ur jorden. Mina ögon blev väldigt stora, mitt sinne blev väldigt moderligt.....
Den är kvar på samma plats och jag tror det är tredje året nu......
 

Tomatskörd

Lite fler tomater idag =)
Egentligen skulle de ha ännu mer och bättre stöd än jag hunnit med att ge. Grymt kraftiga grenar som bara viker sig av tyngden....
Det gäller att vara vaksam och hänga med i svängarna för mot slutet växer de bara snabbare och snabbare. Goda är de iallafall. Naturligtvis.
MÅSTE komma ihåg att säkra plantorna bättre nästa år, speciellt strax innan de börjar mogna eftersom det går så himskans fort sedan när de väl växer till sig. Här har grenar knäckts och vikit sig och många klasar ligger och vilar direkt på marken.
 

tisdag 9 september 2014

Att se det lilla i det stora...

...och därmed det stora i det lilla!
Tog med mig kameran och gick en lov runt tomten. Jag hade tagit på mig "när"-glasögonen fast jag är inte så proffsig på att fotografera. Men jag ville liksom ändra blickfånget och fokusera på sånt jag normalt inte ser men som definitivt finns där hela tiden. Att där är också livet. Typ....
Detta fann jag;
Pytteliten snäcka:
Liten bagge (på min keramik-kanins huvud):
Mini-spindel i vattenkannehålet:
Liten spindel på Margeriten:
Jag tog faktiskt fler kort på mer liv ("utom synhåll") och det är verkligen jätteintressant! En helt ny värld öppnar sig. Men fotona blev så suddiga så de åkte i papperskorgen.
Har tyvärr varken tid eller kraft att lägga på att lära mig fota skickligare. Inte nu. 
Men denna lilla promenix var rolig att göra. Med andra glasögon!
 

söndag 7 september 2014

Stupice...

Våra ekologiska frilandstomater idag:
Stålkanten är ett bra försök mot sniglar... Det är sista gången i år som tomater skall få växa här. Vi har haft tomater på denna plats i många år i rad nu. Det är ju inte så bra, säger de som vet. Jag känner nu också en viss risk för ökade sjukdomsutbrott så nästa år får det kanske bli bönor eller nåt. Var tomaterna skall växa nästa år har jag inte klurat ut än.
 

Fynd på Bondens Dag...

Rhododendron camtschaticum...
En liten en....Skall inte bli högre än 2 dm...men sprider sig utmed sidorna. Har ju faktiskt tomma tomter för roddisar, inte för andra växter. Ännu.
Varsågod. Din nya boplats! Hoppas du gillar läget!
 Zoomar ut lite för perspektivets skull:
Här är skugga i princip hela dagen. Norrläge kan man säga. Mellan torvblock och grus är det torv samt rhododendron-jord. Lite ljung i Torven, mossor och annat. Längst bort till vänster i bild växer roddisen Scarlet...
 

Klematis Paul Farges

Inte visste jag att han skulle bli så hög?
Men så kan det gå när man inte läser på lappen tillräckligt noga....
Så ser han ut idag iallafall. Nästa utmaning/spänning/frågeställning blir om jag kan hjälpa honom klara vintern och komma tillbaka nästa år....

torsdag 4 september 2014

Hösten närmar sig

Lugnt och fint börjar undanplockningen...
En del växter har fått gå enligt principen "av jord är du kommen, av jord skall du åter varda" (t.ex. gräslöken och koriandern), en del har fått ny plats på friland, i asyllägenheter och några i nya rabatter...
Det blir som en (små-jobbig) bekräftelse på att vi nu lämnar sommaren (jag föredrar våren dock) och snart även hösten. När krukorna fått torka upp skall de borstas ur och ställas på plats för vinterförvaring. Usch, vad tiden går fort.

Denna underbara värld så länge det varar!

Allt smått man inte ser eftersom man har så bråttom...
Och inte bara bråttom. Man skyndar efter eget liv på nåt oplanerat sätt, man jagar på sitt jobb eftersom man brinner för det eftersom det känns viktigt och mitt uppe i allt, alla frågor, alla krav, alla möten, alla konflikter, små som stora, så lever livet vidare på sitt eget sätt. Förhoppningsvis oberoende av oss (men så gott vågar jag inte tro ännu...):
Detta fantastiska lilla djur (larv) har fullt upp med sitt men jag tror inte att den är drabbad av stress såvida inte människan förstört naturen såpass mycket så att stressen också hamnat på dennas nivå. Det vore ju för jävligt i så fall men inte helt otänkbart. Jag personligen får iallafall en grym distans till livet när jag möter dessa arbetare i det dolda. Hjärta. Ödmjukhet.
 

Glöm inte bort de små

Tänk vilka dödsfällor det kan finnas
Alla med trädgård, balkong, uteplats, kolonilott etc har minst en vattenkanna. Jag vet inte hur många små insekter jag räddat och som jag även sett gått drunkningsdöden till mötes. Det är inte roligt. De behövs ju också för att hålla trädgården och världen i gång. Därför har jag hädanefter alltid lock på mina vattenkannor:
Ugly but who the fuck cares?

Aj, aj, aj, dessa sniglar!

Extra förstärkning!!
Efter första natten för Kaukasisk Förgätmigej på friland så blev den angripen av sniglar. FAN! De har klarat sig bra i kruka men jag är lite anti mot krukor eftersom de kräver mycket mer skötsel och passning av mig plus att vinterförvaring blir extremt mycket jobbigare. De två små funkiorna "Blue Mouse Ears" blev tydligen lämnade i fred denna gång men det säger ingenting om framtiden. ÄÄÄääääääää! Nu fick det bli en här-och-nu-problemlösning, men denna "privat mark"-markering är inte hundra:
 Sniglar lär ju inte klara av att ta sig fram i den vinkeln som är. på plåten...

Och med tanke på "fina" rabattkanten med gatsten så sket det sig rakt av. Jag kommer nog ändå att bli tvungen att plocka bort dem eller gräva ned dem djupare då de på vissa ställen ligger för nära plåtkanten i höjd. Jag undrar: hur högt kan en snigel "stå på tå"?

Längtar redan till våren

Idag blev några fler små lökar satta i jord
6 stycken Snödroppar (tappade bort den sjunde!) blev satta i "nya" rabatten bakom "långmuren" ungefär där första (nedifrån räknat) thujan står fast nära muren (måste skriva detta för mitt minne) och 5 stycken Sommarsnöklockor som fick hamna i den utökade norrabatten hos funkior och kaukasisk förgätmigej:
Hade först tänkt sätta Snöklockorna upp hos Ormögat men så såg jag att denna blommar inte förrän i maj och det är ju samtidigt som Ormögat och den har varit ganska grym på att täcka och sprida sig och gå över allt annat så jag ångrade mig. Hoppas bara att de vill trivas i en norrabatt med stor brist på sol....?
  

onsdag 3 september 2014

Klen vitlök..

Ja, vitlöken blev klen i år igen...
Här ligger den på tork i starkt solsken (därav dålig bild då jag inte lärt mig fota i det ljuset)
 Men det skall tydligen bli 100% luftfuktighet i natt så då får den komma in över natten. Imorgon tar jag ut den i solen igen. 
Synd bara att de blev så klena och jag har ingen aning om varför. Men vi ger oss inte, det är redan nya sättlökar beställda. Ekologiska denna gång! Det går ju inte att leva utan vitlök.
Så där ja, vitlökskragarnas jord luckrad och täckt med halm (ska ta den sista strax), även pallkragen där svartroten stod. Så i princip är västersidan klar för höst och vinter, bortsett från en del krukor som står kvar med Violer, Salvia, Snöflinga, blommande Mangold och några taklökar. Så länge de lever och mår bra får de stå kvar. Septembervädret är väldigt varmt, fina soliga dagar, inte så värst blåsigt, tvärtom. Än så länge.
 

tisdag 2 september 2014

Äntligen! Ny liten minirabatt

Tänk att jag har en skuggsida!
Nåja, möjligen två men den andra är liksom ingenting med och inte vet jag hur den egentligen är rent rabattmässigt sett. Plus att jag så sällan är där och rör mig. Kanske jag skulle skapa nån liten sittplats där och göra nåt fint? 
Men till dess, min skugg/norrsida vid entrén har fått en ny liten rabatt där jag planterade de två Kaukasisk Förgätmigej samt två funkia Blue Mouse Ears som jag haft i kruka hela sommaren. Första fotot taget från trappen (där jag alltid tar mitt morgonkaffe, eftermiddagskaffe, kvällskaffe, hela-dagen-kaffe....). Rabatten är till vänster om trappen:
Framifrån fotat:
I bakgrunden är altanräcket. Förut hade jag bara lilla snutten av Skuggbräckan (längst till vänster) samt de två torvblocken (mot altangolvet). Nu grävde jag ur lite extra och gjorde plats åt de ovan nämnda, två av varje. Är inte hundra nöjd. Grejen är ju att jag inte vill vinterförvara någon av de två sorterna (funkian och förgätmigej) i kruka över vintern och detta är den enda "vettiga" skuggplats jag har tillgänglig för tillfället. Det bästa, rent estetiskt, skulle varit bara t.ex. fyra stycken Kaukasiskt Förgätmigej på hela rabatten och att Skuggbräckan hade en annan egen plats samt även de två små funkiorna. Men lilla tomten är till för att förvandlas så......i sinom tid, kanske något annat händer....

Är dock lite orolig för om K.F. drabbats av något:
Skall se om jag kan få något svar på AoT (Allt om Trädgård - dess forumister brukar vara suveräna på att ge svar). Är naturligtvis också orolig över vad sniglarna skall tycka. Hoppas att de ogillar...!
Jag frågade:
"Hej! Ni "forumister" brukar vara så duktiga och bra på att svara så nu slänger jag in ytterligare en oro hos mig: Vad är detta på mina bägge Kaukasisk Förgätmigej? Och om någon vet vad det är, vad gör jag? Jag har två, stått i kruka (skuggläge) sen i våras (nyköpta) men nu planterade i en rabatt i skuggläge. Bladkanterna "svartnar", se bilder. ????? Orolig..."
Dessa svar fick jag
"Jag tycker det ser ut som att växten tycker att det är höst."
" Det är ju sent på säsongen och växterna börjar tappa stinget lite. Då är det lättare att det blir lite skador. Jag skulle inte göra nånting utan räkna med att plantan är lika fin nästa år. Eller bara ta bort de fula bladen."
Jag svarade tillbaka:
" Jaså...Vad lugna ni är ;-) medan jag blir orolig för minsta... Tack, jag behöver denna icke-oron. Men grejen är att de haft detta konstiga på sig allt sedan jag köpte dem och det var ju i våras. Uppmärksammade det inte förrän efter köp så de har haft det hela tiden och det har ökat. Därför har jag svårt att tro att det skulle bero på "höstkänsla"....?"
Ett svar till:
"Du kan vara helt cool-de tappar 'stinget' som X säger o visar skavanker som hör senaugusti till, mögel svamp fuktiga nätter.."
Jag svarar:
"Ok, tack igen. Så jag skall inte bry mig alltså, trots att de haft dessa "symptom" alltsedan jag fick hem dem...? Vad konstigt det känns (men skönt!) att ni som svarar ger hur lugnande piller som helst ;-)"
Fler svar:
"Om det kom tidigt så är det kanske inte höst utan någon skavank sen hanteringen vid plantering. Växtvävnad har normalt riktigt bra försvar mot svampar men när vävnaden blir mindre pigg så kan hungriga svampar ta för sig lite. Det kan ju hända t ex om bladen blivit lite tillknölade när man hanterade dem. Det enklaste är alltså att klippa bort de fula bladen. Jag tror inte det är någon förödande svamp som dödar allt utan bara en av trädgårdens vanliga invånare, så jag skulle lägga bladen i komposten eller inne i något buskage. Svampsporer finns överallt. Men är man ändå orolig för att det ska sprida sig eller vara en värstingsvamp så kan man förstås lägga bladen i förbränningssoporna."

"Mina kan bli så där fula om de har det för torrt och jag glömt att vattna. Även nu på hösten blir ju bladen fula, men till våren är de snygga och fräscha igen. Men de vill ha mycket vatten."

"Skada av den torra och heta sommaren kan jag tänka mej. Många av mina växter har fula svartkantade blad i år. Både torkan och hettan gjorde att bladen inte fick tillräcklig försörjning. På hösten svartnar det som mått dåligt. Typisk höstbild."

"Jag tror att om du går ut och tittar på alla dina växter så hittar du skamfilade blad på dem alla. Nästan säker på det."

Fantastiskt kunniga, snälla och framförallt "coola" människor! Jag blir genast lugnare av alla dessa svar.... Tänker ge dem en del vatten, skall inte glömma bort dem och skall definitivt vintertäcka när tiden är mogen!

 

Lilla roddis Scarlet

...som höll på att duka under våren 2013
Hon kom dock igen på sensommaren. Jag såg plötsligt några gröna blad sticka upp och förstod att hon överlevt! Men några blommor blev det inte och inte denna sommaren heller. Det enda jag gjort är att jag vattnat och alldeles nyligen gett lite mer Rhododendron-jord. Det känns bra! Skall bara komma ihåg att vintertäcka henne på senhösten.
Hon växer mellan grus och torvblock. En torvblockskant vi gjorde för ett antal år sedan uppe vid Fryshuset där vi har fyra pallkragar att odla i samt Mully, kompostbingen. Hon är köpt på Botaniska i Göteborg. 2011? Hoppas verkligen hon vill blomma nästa år!!
Så här nedan ser torvblockskanten ut fotat österifrån. Allt det andra som växer i torven är lite lingon, lite olika sorters mossor samt ljung och annat som satt sig där av sig självt. T.ex. så idag drog jag upp inte mindre än sex (6) hyfsat stora tallskott! Säkert 30 ccm höga med rejäl pålrot.... 
Märk Lärken en bit nedanför =)


 

Solhattarna 1 september

Vill lägga upp foton igen även om de inte blev så bra...
Stortrivs ju med mina Solhattar, alla nya för i år. Vill verkligen att de kommer tillbaka år efter år efter år. Jag vill ha ett hav av dem =) Solhattarna skall tydligen blomma under perioden juli - oktober och isåfall har jag två hela månader kvar att njuta av dem! Om de trivs....

"Alba" (1 st planta)
 "Magnus" (4 st plantor)
Färgen stämmer inte helt här på bilden, de är aningen mörkare i färgen.
"Magnus"
  "Pica Bella" (4 st plantor"
"Pica Bella"
  "Cheyenne Spirit" (1 st planta)
 "Cheyenne Spirit"
 "Cheyenne Spirit"
Först hade jag planterat Cheyenne Spirit mitt emellan Magnus och Alba (för att trädgårdsdesignern föreslog det) men jag tyckte att det blev för tätt så efter några dagar grävde jag upp den igen och satte den som granne till Pica Bella istället:
Så där ja! Mycket bättre!  Mycket mera space t.o.m. ihop med Lammöron och Stjärnflocka. Tycker det är lite konstigt att en trädgårdsdesigner tipsar om att plantera så tätt. Överallt där jag läser om planteringstips etc så säger de flesta: "Plantera inte för tätt!", "Växten måste ha utrymme att växa på!", "Folk planterar ofta för tätt för att de inte vill ha bar jord och ogräs men då är det bättre att täcka med täckbark eller annat", osv Jag lade stenar jag. Visst kommer det att komma ogräs trots stenarna men jag får ju hålla efter då. Bättre det än att växterna ska stå för trångt och inte trivas!