Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

onsdag 29 oktober 2014

Nu går Funkian och lägger sig...

...inför den kommande vintern...
Aureo marginata =)
Nyinköpt detta år (2014) och testet från min sida är att se om den kan övervintra i kruka. Spontant är mina 2 olika tankar så här:
1. Gillar inte att ha växter i kruka (fast jag har en hel del) för att de kräver mycket mer skötsel såsom t.ex. tillsyn och näringstillförsel på ett annat sätt än frilandsväxter. Dessutom känns det som att de är satta i fångenskap.
2. Vad bra! Då kan jag placera dem där de trivs väderstrecksmässigt där det inte finns möjligheter till frilandsrabatter och jag minimerar snigelangrepp!

Just det!

Även lilla Hortensian...

...ja, den måste ju få hjälp över vintern
Det är första gången jag har en sådan växt. Alltså, jag försöker så gott jag kan att hålla mig själv och mina fingrar ifrån "kinkiga" växter vilket jag fått för mig att Hortensia kan vara. Trädgårdsdesignern som var på besök i somras tyckte att jag skulle skaffa en vit Hortensia att ha i kruka vid norrgaveln (entrén). Tror ärligt talat att hon faktiskt glömde bort min önskan om enbart "insektsväxter" (bin, humlor, fjärilar och alla andra...) och fastnade i det estetiska. Och jag med då det blev lite för mycket info på en gång. Jag fick ju skriva så pennan glödde...
Sagt och gjort, när jag råkade gå förbi en blomsteraffär med Hortensior på utsidan slank jag in. Naturligtvis. Hon hade en vit kvar. Ganska dyr, tyckte jag och jag har heller aldrig tidigare fastnat för denna växt, inte bara för att jag fått för mig att den kan vara kinkig utan även för att jag inte någonstans fått till mig att den skulle vara en insektsmagnet.
Den fick sin bostad i en invändigt plastad trätunna (tack för den, kollegan!) och den verkar ha trivts hela tiden. Men nu kommer vintern snart och jag tänkte då försöka bädda in hela tunnan med bubbelplast och ställa den på altan nära husväggen. Och sedan bara hålla tummarna.
Men jag vill ju inte göra det NU när den ändå fortsätter att blomma trots dessa småkyliga grader...
Vi får se hur länge jag kan/vågar avvakta!  
En undran jag har angående denna växt (som jag väl får googla) är: hur kommer det sig att den skiftar färg på blommorna allteftersom årstiderna växlar? Är det en människans hand som varit framme på nåt mysko manipulativt sätt eller har växten en ursprunglig förmåga till detta och i så fall varför?
Får försöka kolla upp det vid tillfälle (för de är ju så många. Tillfällena. Inte).
;)
 

Säsongsslut

Där sjöng de på sista versen
Känner vintern i näsan denna eftermiddag och går runt knuten på huset och ser att tomatplantorna nu vinkar adjö. Det hänger en del kvistar kvar med tomater som är värda att göra sås på, så de får hänga med in. Resten får säga adjö för denna gång:
Tack skall ni ha. I skrivandets stund står det nu en sats tomatsås och puttrar på spisen som skall reduceras till åtminstone hälften vilket innebär en koktid på spisen på ungefär 3½ timme...Men gott blir det!
=)
 

När skall jag ge höstastern blåkorn?

Det är ungefär min fråga till Google
med tanke på att min blålila aster alltid börjar så sent att den inte hinner blomma ordentligt innan frosten. Fotot nedan är taget idag och blommandet är så seeegt:
I skrivande stund (bara några timmar innan jag fotade detta) visar graderna på endast 1,6 plus och jag har verkligen känt vintern i luften redan i eftermiddag. Min andra höstaster (en annan sort) börjar mycket tidigare.Googlar efter svar men det enda vettiga jag kan hitta är detta svar på en fråga på SvD's trädgårdssida:
"Jag har för några år sedan planterat hög höstaster. Den växer bra och verkar trivas men ger nästan inga blommor alls. De växer i en rosenrabatt där rosorna också trivs, och blommar. Nu undrar jag om det uppstår en näringsbrist framåt höstkanten då man slutar att gödsla. Eller kan det vara något annat?"
SVAR: "Det kan nog vara så enkelt som att du av misstag har råkat köpa en sort som är mycket senblommande. Det betyder att de höstastrarna helt enkelt inte hinner gå i blom under våra korta somrar. Försök att plantera om dem på ett ännu soligare och varmare ställe för att försöka förmå dem att blomma i tid. I rosenrabatten kan du sedan plantera en annan sorts höstaster. Det finns mängder, och många blommar så sent som i slutet av oktober. Bästa knepet är egentligen att gå till en plantskola i september och se vilka som blommar fint då. Som alltid handlar ju trädgård om framförhållning och planering på många års sikt."
Jaha? Nu har jag inte köpt dessa. De fanns här när jag flyttade hit (så även de andra som kommer igång med blomningen tidigare). Men svaret kan ju vara så enkelt som ovan? De står faktiskt på den mest soliga platsen (min gissning) på tomten och ett ännu soligare och varmare ställe vet jag inte om det finns... Möjligen längs muren där Höstfloxen idag står?
Men där växer det fina smultron längs med hela muren.... Måste fundera på detta.

Jag har googlat runt lite och kommit fram till följande (nån, rätta mig om jag har fel):
Och alla astrar skall gödslas, gärna med vedaska som innehåller mycket kalium som de behöver. De skall tydligen inte ha för mycket kväve, alltså inte hönsgödsel, inte benmjöl och antagligen inte blåkorn heller.
Vedaska på våren när bladen börjar dyka upp.
 

söndag 5 oktober 2014

Den är "färdig" för länge sen...

Doftliljan...
Som är en lökväxt vars lökar inte klarar Sveriges vintrar. Den har stått i trätunnan hela sommaren. Blommat har den gjort också fast jag själv tyckte den var seg i starten. 


Grejen är nu iallafall att lökarna måste tas upp och vinterförvaras. Jag undrar bara om man skall vänta med att ta upp dem fram till dess att de gröna bladen vissnat ner ordentligt?
Så här ser den ut idag iallafall:
Det var länge sedan den sista blomman blommat färdigt men den är fortfarande väldigt grön. Känner att jag vill att den skall gulna helt innan jag tar upp lökarna för att kraften skall hinna ned tillbaka till lökarna igen. Jag har ingen aning!?
Så här säger de på odla.nu: 
"Ta krukan med doftliljorna, klipp av stjälkarna så att någon decimeter återstår och ställ in krukan svalt men frostfritt. Vattna inte under vintern. Ta upp doftliljeknölarna på våren och plantera om."
Men skall jag vänta tills stjälkarna blir gula? Jag har dessutom inget svalt frostfritt ställe...
Hittar ett annat svar på alltomtradgard.se:
"Doftlilja är en av dom lättaste lökarna att övervintra, för man kan ha dom i rumstemperatur eller om man vill, svalare. Ta upp dom ur krukan i höst, skaka av jorden, och lägg dom på tork. Sedan klipps blasten av och du sparar dom i en papp-påse eller vad som helst. För mig har det då funkat både i köket och i källaren."
Men då säger en annan:
"Doftliljorna blommar sent och länge. De utblommande knölarna hinner därför sällan samla på sig tillräckligt med näring för att överleva. Vi satsar istället på småknölarna som bildas omkring moderknölen. Dessa småknölar är lätta att övervintra och blomma efter ett år på tillväxt."
Då betyder det att man har blommande Doftliljor vartannat år bara? Eller....
En annan snubbe (trädgårdsmästare t.o.m.) säger:
" När vintern kommer tar jag upp knölarna, skakar av jorden och låter dem torka in med blasten kvar. Sedan klipper jag av blasten och förvarar knölarna i en papperspåse i rumstemperatur över vintern tills i april, då det är dags att plantera dem igen. Mycket enkelt."
Så skall jag också göra!
Och jag skall inte heller glömma att ge dem kraft att växa sig starka under sommaren/hösten. Gödsla, gödsla, gödsla... 

Not, 20 dagar senare (25 oktober): 
Nu har lökarna legat inomhus på tidningspapper i hallen och ser ut så här:
Nästan alla har vissnat helt. En och annan har aningens aning grönt kvar i stjälkarna så de får ligga ett tag till. På de som verkade vara helt nedvissna klippte jag bort "blasten"/stjälkarna på:
Bebislökarna sparar jag också (de små majsliknande sakerna)...och så stoppar jag ned dem i en papperspåse:
Nu skall de förvaras i rumstemperatur fram till april. Tror jag lägger dem i gamla städskåpet =)
Som jag köpte på Antikladan för några år sedan. Men jag undrar varför det är på det viset att så fort den finns en ledig yta så belamras den med en massa olika saker. Titta bara ovanpå skåpet! Självklart drar man sig för att damma där! Nej, jag måste hitta platser där jag kan ställa IN sakerna istället. De skall inte ens stå framme. Jo, fotogenlampan såklart. Och tavlan. Och ugglorna, bär-burken med utbrända värmeljus....Men resten, väck!   

Not, 4 dgr senare (29 oktober): 
Tröttnade på att ha dem liggande där på hallgolvet så jag bestämde mig för att nu får det räcka med nedvissning och ev näringsupptag (från blad till knöl). Klippte av bladen/blasten från lökarna, lade lökarna i papperspåsen och sedan in i städskåpet med dem. Tog "blasten" och gick upp till komposten och började klippa ned den i mindre bitar. Döm om min förvåning då jag kommer till den delen av blasten som var närmast löken; under de översta vissnade delarna fanns färsk grön blast, ungefär som på en purjolök. Då förstod jag att jag strupit näringen till lökarna för tidigt lik förbannat.
Men gjort är gjort och jag skriver detta för att jag vet att jag kommer att söka på min blogg om hur jag gjorde året innan när det blir dags igen. Alltså vill jag väl bara säga till mig själv: hitta en bättre plats än hallgolvet och ge dem tid att vissna färdigt!
  

onsdag 1 oktober 2014

Oktober...

Årets längsta månad...
med tanke på att vi får tillbaka vår efterlängtade (enligt mig) timme som några nötter beslutade om anno 1980...
Visserligen kommer jag att sova bort den timmen men det är väl just där behovet finns....