Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

lördag 21 maj 2016

Jaaaaa!!

Ett vindskydd till!!!
Och insynsskydd...
För en vecka sedan var vi på Hornbach och köpte två rullar Bambustaket, 2 meter högt och 5 meter långt vardera. Det blir 10 meter allt som allt och är tänkt att i första hand stoppa vindarna från söder.
Dessa foton tog jag på en handelsträdgård jag var på:


 Detta staket har några år på nacken, gissar jag. Det är väldigt grånat men det är snyggt det också. Jag blev i alla fall rejält inspirerad då vi haft bekymmer med vad vi skall ha som vindskydd mot det öppna gärdet som sträcker sig en bra bit bort innan skogen tar vid:

Viltstängslet stänger ute rådjuren men stoppar inga vindar.
Vi har funderat på en tuja- eller bambuhäck eller ngt annat men efter att jag börjat gräva så har jag stött på rötter från asken som varit stora som stammar.
Har tänkt att ingen häck nånsin kommer att överleva med den konkurrensen och att det inte ens kommer att gå att gräva! Asken syns här på fotot nedan:

Nu väntar vi bara på att grävmaskinisten skall komma och gräva ned vårt avlopp först och sedan (förhoppningsvis) kommer staketet upp <3

Not, 21 juli:
Bambustaket bidde det. Så här är det på gång. Först träribbor i lod (syns om man tittar noga), fotot taget från utsidan:




















Och nu är bambun uppsatt (foto taget från insidan tomten):




















Och när det nu kommit upp känns det ganska knäppt. Avsluten är alldeles för abrupta och vi spände nog bambun lite för mycket så insynen ändrades ingenting. Visst, vi skulle ha staketet för att sila bort de kraftiga vindarna som kommer söderifrån men lite insynsskydd hade varit mysigt också när man ändå höll på, menar jag ;-)
Nåväl, detta kommer jag ALDRIG att kunna förlika mig med.
Vilket gjorde att jag åkte och köpte 15 meter extra! På bilden ovan är längden på staketet 10 meter. 
Det kommer att bli över på de 15 metrarna jag köpte men det är bara att klippa av. 
Planen är nu att börja vid trädet ("lill-asken") som markerar hörnet på tomten och sen fortsätta bort till det befintliga stoppet på bambun. Vid det stoppet får jag hitta något som "mjuknar" av det hela. Nån större figur, växt i kruka på hög stubbe eller vad jag nu kan komma på.
Det nya bambu-stängslet kommer att sättas upp på andra sidan av det befintliga, alltså utåt mot gärdet.
Skall bli spännande att se hur det kommer att bli. Själv är jag helt övertygad om att det kommer att bli bra mycket bättre än vad det är nu!

Rosenskära

Cosmos bipinnatus
En ettårig sommarblomma som nu vuxit till sig lite mer och fått eget rum att bo i. De ser ut som dill-plantor. Tycker i och för sig att krukorna verkar lite väl stora men jag orkar inte hålla på att successivt öka krukstorleken mer nu.
Krukan längst bort till höger är en övervintrare från förra sommaren. Minnet är ju som det är men jag gissar på nån sorts Salvia.
Fem små plantor blev det. I fem stora krukor:

Dålig bild. 
Har läst nånstans att Rosenskäran älskas av sniglar och detta gjorde att jag bestämde mig för att ha dem i kruka istället. Tanken är att de senare skall få stå mot Vallmons fattigmansstaket. De skall ställas på ett-två lecablock, tänkte jag. 
Jag får se hur det blir när det är dags.

måndag 16 maj 2016

Äntligen

Äntligen Buddleja "Summer Beauty"
Blev planterad 15 maj i en stor grop ca 40 cm djup med jordblandning av matjord, buskjord och barkmylla:


Ser inte mycket ut för världen men nu är det bara att hoppas! Tänker på planteringen, jorden, sniglar och löss...!

Detta läser jag på ett företags ("komplett trädgård") sida (klicka här)
"Beskrivning: Buske med utåt böjda grenar
Färg: Blommar med rosa, avlånga och väldoftande klasar i juli-sept
Jord: Trivs på väldränerad jord
Egenskaper: Busken blir full av alla sorters fjärilar
Växtplats: Sol-halvskugga
Höjd: 2-3 m
Bredd: 1,5 m
Härdighet: 1-3"


Not. 13 juli:
Tyvärr, tyvärr... Busken växte så sakteliga men den såg värre och värre ut allt eftersom. Sjukdom trodde jag, ohyra trodde Wäxthuset där jag köpt den.
Kvittot hade jag slängt men åkte dit och visade foton på bedrövelsen. Det enda raka var att komma dit med busken (om jag tyckte det var värt besväret att gräva upp den). Wäxthuset (som alla andra) vill naturligtvis ha kvitto men det hade jag ju slängt.
Henne jag pratade med var hon som hade sålt plantan till mig och hon sa att hon ju kommer ihåg att jag köpt den där så kvitto kanske inte var nödvändigt (undantagsfall!). Det tackar jag för!
Idag grävde jag upp den och visade den för personalen.
De sa att det definitivt var någon slags ohyra (de kunde dock inte säga vilken) och den ena sa att jag måste bespruta annars kommer jag att drabbas "ideligen". Jag sa att jag inte ville använda bekämpningsmedel och hon svarade med att det är enda sättet att hålla ohyran under kontroll.
Jag fick iallafall pengarna tillbaka och då köpte jag två säckar barkmylla istället, 59 kr styck. Alltså betalade jag 3 kronor istället för 118 kr. 
Jag sa också till dem att jag tyckte detta var mycket god service och att jag skall tala om det för alla andra.
Först såg personalen lite förvirrad ut, som om de trodde att jag minsann tänker tala om detta som hänt med plantan jag köpt där, men jag tackade återigen för god service och då såg de lite mer lättade ut och log lite försiktigt...
Så nu får jag antagligen vänta till nästa år innan jag köper nästa buddleja eftersom jag måste fokusera på rosrabatten (där jag hade planterat den). Så det får vara.


Från det ena till det andra... Här är några plantor jag köpt i maj månad:


Tja...Liten Kärleksört är inte köpt i år, den köpte jag förra året och den verkar inte särskilt intressant för insekterna. I alla fall inte förra året...
jag ökade på med en del plantor Stenkyndel, flerårig Stockros samt Stockros (va? är den inte flerårig då eller??), Anisört och Gråtimjan. 
Självklart kommer det att bli fler olika framöver ;-)
Alldeles för svårt att låta bli...

tisdag 10 maj 2016

Vårtecken i sommarvärme

Ytterligare en orättvis bild av verkligheten
Den fina Blåsugan:

En marktäckare som verkar älskas av olika sorters insekter. Väldigt, väldigt fin när den slår ut i blom! Denna bild är tagen där de breder ut sig i Forsythia-rabatten och just nu vid denna tidpunkt har de så sakteliga börjat slå ut sina små blå blommor. Blommar tyvärr kort tid men häftiga är de, tydligen väldigt starka soldater som inte gärna tillåter rotogräs ta över.
I framkant andra soldater: Lammöron. 
Vem vinner? Jag hoppas på Blåsuga!

måndag 9 maj 2016

Hänger jag med, tro?

Marktäckarna
Eller varför inte Soldaterna?
Soldaterna som, lätt som en plätt, "förintar"/tar över mark som det kraftiga, förhatliga rotogräset (gräset som har de där outrotliga och svåruppdragna slingriga rötterna).
Det växte MASSOR av sådant här förut och som jag i ren desperation försökt bli av med i många år.
Här är mina soldater:
Vid lärken: dels Ormöga (de blå blommorna till vänster) som blommat sedan april, dels Myskmadra (allt det gröna). Bägge är "soldater" och det känns som att de till slut kommer att strida mot varandra vad tiden lider. Här är ett foto på Myskmadra i närbild:


Ormöga började blomma först (april) och nu är Myskmadran i startgroparna...
Hur som helst så har de tagit makten över rotogräset.

Planteringsstart första nya rabatten

Oj, oj, oj, här får jag fundera!
Vad skall jag välja?
Här har jag planterat två stycken Jätteprästkrage (POM: Här hittar du POM) till vänster och en flyttad näva (Red Admiral) som jag hoppas skall passa bättre här (plus en trampsten):

Jag får visa rabattens storlek en annan gång. Skall även plantera en Stockros som jag köpte i en blomsteraffär fast den skall sättas i andra änden av denna rabatt (åt vänster). 
Bild kommer här:

11 maj ser Prästkrage och Red Admiral (flocknäva) ut så här:


Tja, ingen större skillnad egentligen. Bara lite...

Försöker "utveckla"

...och "gömma" öppen jord
Tja...inte så mycket att komma med egentligen, mer än att tre inköpta gräslöksplantor är planterade. 
Kaukasiskt fetblad sprider sig (som överallt annars - jag bör nog begränsa den (?) här annars tar den väl över hela partiet), Kärleksörten har vaknat (både Matrona - som sniglarna helt plötsligt slagit sina klor i och "Riitta"), Fjädernejlikan sprider sina kuddar och sist men inte minst, den rödblommande lilla västen som också vill vara "kudde" (heter vad?):
Den rosaröda "kudden" - Rosenbräcka" -  i lite närmare:
Så fin. Skall ses i verkligheten!
Väldigt ofta dåliga bilder dock.
Utveckling som sagt, 15/5 har jag fortsatt med ett antal gräslöksplantor till, en kryddtimjan och fler Stenkyndel:


















9 juli:
Humlor, humlor och återigen humlor:













































Och några andra kärlekskranka...

Det händer grejer...

Nu går det undan!
Slag i slag och ändå är det bara början på maj.
De två senaste dagarna har vi haft riktigt högsommarväder med upp till 30 grader i solen och nästan inga vindar alls! Oj oj oj, även om jag inte gillar sådana temperaturer egentligen så är jag tacksam över att jag ändå kan vara ute och greja. Mycket vatten blir det och en "hätta" på huvudet (en vit gammal t-shirt som jag klippte upp och helt sonika knöt runt huvudet). 
Skall nu bara visa vad det är som händer:
Bolltistlarna är på väg och sniglarna har plötsligt börjat fatta tycke om dem. Jag blir så arg och ledsen på en och samma gång. De små påskliljorna börjar gå i vila och Kirgislökarna har kommit upp med sina lilje-liknande blad:

söndag 8 maj 2016

Illa dolt

Kabel hit och dit
En gammal elkabel funnen ca 1-2 dm under marknivå. Vi grävde fram den, försökte sänka den så djupt det gick (inte särskilt mycket eftersom längden på kabeln var ganska precist avpassat till längden mellan huset och fryshuset), sedan på med gul varningsplast-remsa och så grus (småstenar) och slutligen mursten som skall byggas vidare.
Lite bilder på det för minnets skull: