Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

lördag 17 november 2018

En fjuttig stackare

Massproducerad för engångsbruk
Alla dessa "blom-presenter", ofta som "tack för denna säsong/tid" och en  chokladask.
Fick en sådan på jobbet av en förälder. En stackars liten ros i den minsta kruka jag någonsin sett och med obefintlig jord.
En planta avsedd som ett tack och sedan skall den dö. 
En planta som får agera som en gest och inget annat.
Tyvärr tog jag inget foto på den innan jag bestämt mig för att ge den en chans. 
Jag grävde ett litet hål strax bredvid den Övre rabatten, alldeles vid den gamla ek-stubben, lade i ny jord, planterade den och vattnade. Tänkte att den aldrig kommer att klara sig, tänkte att den fick en dödsstöts-chock, men jag ville ändå ge den en chans.
Den tog sig! Den växte till sig! Den frodades! 
Den är just nu ca 1 x 1 dm hög och bred och går nu in i sin vila inför vintern och jag hoppas innerligt att den vill komma tillbaka till våren.
Dessa foton tog jag för ca 2 månader sedan:
Vitt funkar dåligt med mobilkameran men det får duga.
Helt fantastiskt. Kommer den tillbaka nästa år så skall den nog inte växa på denna plats. Har ingen aning om vilket alternativ som kan finnas men jag får väl klura på det och fixa iordning något. 
Jag är definitivt ingen "rosmänniska", jag är en "insektsmänniska" men i detta fall hör det inte hit💓

Övervintring 21 oktober

Framtida samlarobjekt?
Nu snart helt inbäddade med bubbelplast. fattas bara själva övertäckningen. 
Det har varit så varmt än så länge (skriver detta 17/11, har inte ens bytt till vinterdäck än) så det har inte blivit gjort.
"Framtida samlarobjekt" - ja, alltså inte så att jag kommer att bli en funkia-nörd men har kommit på en, i mitt tycke, genial idé om att ha funkia-krukor längs med muren på framsidan för att dels liva upp framsidan, dels kanske ge en "vägvisare" in till nästa trädgårdsområde (hittar just nu inte det rätta ordet för vad jag menar).
Får se om jag kommer ihåg att fota den tänkta platsen när det är ljust 😊

måndag 5 november 2018

Sista fix innan vintern

Mer lär det väl bli
men just idag fick jag i alla fall tömt den största regntunnan på tomten, den på 300 liter som är parkerad vid altan. 
Den visade sig ha ca 110 liter vatten kvar i sig så det blev lite småjobbigt att komma på var jag skulle tömma allt.
Men jag fick i och med detta även tömt en hel del gammalt lakvatten som stått i kylskåpet för länge.
Resterande vatten (som jag inte kunde komma på var jag skulle vattna någonstans - hade vattnat 10 liter vardera i de två jordfabrikerna, södergaveln, bergenian och myskmadran alldeles vid källaren, kragarna 2 och 3 vid altan - krage 1 är full med persilja - krage 1 och 2 uppe vid förrådet - där det växte potatis i somras) tömde jag rätt ner i avrinningsröret vid altan.

Vad man skall göra med allt lakvatten från bokashin på vintern kan man läsa här: 
http://blogg.bokashi.se/bokashivatska-pa-vintern/
 😊😊
Det var inga problem att välta den efter att den blivit tömd. Men usch vad skitig den var inuti!
Men med hjälp av några trasor kunde jag torka ur det värsta i alla fall.
Nu står den skyddad uppe i förrådet (fd fryshuset).
Ladans regntunna är tömd och placerad i förrådet, den också. Fast det var länge sen. Vattentunnan vid förrådet är tömd och står kvar men uppochned-vänd.
Vad som nu återstår att tömma på vatten är bara regntunnan på gräsmattan, den som tar emot regnvatten från förrådets östra del. 

söndag 4 november 2018

Idag blev det av

Ekologisk Messidrome i jord
Den senaste tiden har det varit ganska låga temperaturer på nätterna, runt 1-2 grader och på dagarna runt 10. Det har också varit några få minusgrader några dagar fast det var för 1-2 veckor sedan. I natt var det runt 7 grader som kallast. Men nu vågar jag inte vänta längre. 














Fyra lökar gav 55 klyftor. Två pallkragar fick 21 klyftor var.
De som blev över (blandad storlek) får jag fundera på vad jag skall göra med.
Planen var att vitlöken skulle planteras i pallkrage 1 och 3 på gräsmattan. 
Jag började med pallkrage nr 3 (här sattes faktiskt vitlök 2016, som kom upp 2017 - detta hade jag glömt...Detsamma gäller krage 1).
Men året därpå blev det inget mer i de kragarna så de stod tomma. Endast en halv bokashi-hink per krage blev nedgrävd där 2018. I princip all bokashi har efter det grävts ner i krage 7 (den närmast asken).
Så här såg kragen ut innan jag började:                                                                   






















Tidningar som täckmaterial pålagda under sensommaren, i väntan på vad som skulle ske. I väntan på nästa vår eller i väntan på vitlöksplantering (hade nämligen inte bestämt vad just då).
Nu blev det vitlöksplantering.
Bort med alla tidningar. Efter lite försiktig omrörning med grepen såg det ganska fint ut:






















Sedan gick jag och hämtade två hinkar bokashi-jord från "Jordfabriken" krage 7:

























Full med mask!
Försiktigt lagd i kragen och sedan på med 4 säckar "Naturgödsel" (fanns tyvärr ingen kogödsel att tillgå):
Tre rader, benmjöl i varje rad och 7 lökar per rad (=21 lökar):                                 
Täckte över raderna och plattade till mycket försiktigt. Sen hämtade jag löv från tomten lite här och var (typ 100% lönn) och lade över:                                             
Slutligen galler på:
När jag skulle ge mig på den andra kragen (nr 1) så visade det sig att den var full med en massa starka rötter som jag inte vet varifrån de kommer? Granen??
Försökte se om jag kunde grepa bort allt men det var näst intill omöjligt. Dessutom hittade jag fetpölsor!! 👿😢😢
Jag gav upp.
Det var bara att pröva en annan krage och det blev nr 5. Där växte kålrabbi och majrova 2017 med "si så där-resultat" och året därpå hade jag försökt så dill (gamla frön) och ingenting hände.
Nu skall vi se då...
Denna kragen hade en hel del icke nedbrutet material, främst asklöv:
Försökte få bort det mesta men mycket fick vara kvar:
Samma förfarande som med föregående krage. 2 hinkar bokashi-jord, 4 säckar "Naturgödsel", 3 rader med benmjöl och 7 lökar i varje rad:
Nu kan jag slå mig till ro och invänta våren. Vad jag måste skärpa mig med är att börja gödsla tidigt och fortsätta gödsla! Det där har varit svårt andra år. 2018 var jag ganska duktig på det. Det fanns ju lakvatten från bokashi, t.ex. Torkan var visserligen svår men lökar blev det ju. Inte så stora som önskat kanske men ändå...

onsdag 31 oktober 2018

Tummen ur

6 oktober blev lite av alla planer gjorda
Mer eller mindre...
Lilla rönnen fick jag bort med handkraft (fogsvans):






















Lite små-ved blev det ju.
Och löven gick till pallkragar.
Detta blev kvar:
'
Får se om jag skall låta detta stå kvar eller inte.
Lärken har jag bara påbörjat med grenar. Sen behöver jag dels hjälp med att styra den vid fällning, dels en motorsåg jag lätt kan dra igång (el?). Den som jag har klarar numer inte min axel att starta. Tyvärr.
Fogsvans är bara att glömma:
Hade varit bra om jag fick hjälp med att styra trädet vid fällning.
Hade också varit bra om jag kunde skaffa mig en eldriven motorsåg också...
Så här mycket "spill-ved" blev det efter att jag tagit hand om de grövsta grenarna samt stammen på rönnen:

söndag 9 september 2018

Vad??

Så fin, men helt utan doft
Skriver "helt utan doft" eftersom jag tycker att den ser ut som nån sorts mynta och jag har fått för mig att alla myntor doftar (ganska starkt dessutom).
Men om jag gnider ett blad mellan fingrarna så kan jag kanske ana en doft av mint.
De har plötsligt bara kommit upp i två pallkragar som jag sått bondbönor i. De dök upp strax efter att jag skördat bönorna. Den största är över en meter hög:

Upptäckte för någon dag sedan att det var en del humlor och fjärilar på den! Nu är de ju på väg att blomma ut men de är väldigt fina och jag vill därför veta vad det är för någonting. Har slängt in en fråga på Allt om Trädgård (på forumet) så jag hoppas verkligen på att någon vill svara och åtminstone ge förslag.
Nej, det var ingen som svarade mer än en person som inte visste...
Nu gissar jag på anisisop eller nån mynta. Men hur den kommit dit vet jag verkligen inte.

Bekymmer

Träd blir ju stora. Ibland för stora...
Planterade en liten, liten gran-bebis för många herrans år sen. Början på 2000-talet, tror jag.
Nu vet jag inte längre...                                                                                             























Den ser verkligen inte så stor ut som den är! Men den ÄR STOR och HÖG. Och större och högre lär den bli. Jag har sett grannens gamla gran och den är g-r-y-m. Gillar granar, det är inte det. De är jättefina, tycker jag och en perfekt plats för fåglar att gömma sig i för mordiska katter...
Men min tomt är inte stor och granen blir bredare och bredare. Plus att dess rötter som ju är väldigt ytliga, tar gärna all näring och vatten från mina plantor.Dessutom går det inte att gräva nya rabatter pga dess ytliga rötter.
Skulle vilja ha den kvar men toppa den. Fast då är ju risken att den dör.
Alternativet bli då att ta ner den vilket går emot mig väldigt mycket.
Bredvid granen står en ask som också var ganska liten när jag flyttade hit. 
Det finns en äldre ask i andra hörnet av tomten som är väldigt, väldigt stor och som jag bestämt skall få vara kvar. Men antagligen kommer denna asken också att bli ganska stor med tiden och den täcker redan i princip hela nedre tomten från sol.
Har kontaktat två olika trädfällare/arborister som dock inte hört av sig 😡
så det får bli att leta vidare efter någon som kan hjälpa mig.

Anemon!

Anemon och östra rabatten i september
Köpt sensommaren 2017.

Blev planterad i östra rabatten som jag gjorde iordning samma år (2017):
Och som nu ser ut så här, med en stor rabarberplanta som jag helst vill ge bort. Här växer också kransveronika, astilbe, löjtnantshjärta, fänrikshjärta och en pepparmynta som jag skall flytta på till våren.
Här lade jag i somras på en del lager ogräsrensning, dels från jobbet, dels från grusvägen där grannen klippt kanterna från högt gräs.

tisdag 4 september 2018

Förberedelser inför vintern

Lika bra att börja i god tid
Viss risk finns ju att vintern överrumplar en.
Eller inte.
Jag har i alla fall sagt "God vila" till två av alla pallkragar.
Alltid något:





















Denna ovan är pallkrage nr 3 på gräsmattan. Där har det inte blivit planterat någonting alls under 2018. En massa ogräs har fått växa där.
Har inte hunnit helt enkelt.
Nu har jag rensat och rafsat runt lite. Sedan lade jag på rensat ogräs som legat i hinkar ett tag och torkat. 
Och sen på med tidningar och...God vila!
Samma med krage nr 4 där det nyligen är skördat vitlök.
En bra början! 😊
Om det är bra eller inte, att göra så här, det vet jag faktiskt inte 😶
Nedan, pallkrage nr 5 på gräsmattan som också fått lite halvvisset ogräs:
Plus lite halm. Inget mer. Än.
Den längst bort:
De två återstående väntar jag med.

Alla dessa funkior...

För ögats skull
Funkia i kruka är det som gäller för min del om jag vill ha dessa snigelbegärliga växter!
Och varför vill jag ens ha dem? De är ju inga dragväxter för bin och fjärilar precis.
Det är för att jag vill pröva att ha dem i krukor på platser där jag känner att jag vill ha en "klick" av någonting.
Då fick det bli funkior.
Om de trivs bra och min kruk-idé funkar så kanske jag bygger vidare med dessa blad-sköna växter.
Just nu har jag fyra olika funkior och vill ha minst en till.
En av de fyra köpte jag faktiskt igår men tyvärr kunde de inte ge mig namnet på sorten.
Tyvärr, tyvärr 😒
Jag behöver också andra krukor (svarta, gråa, grå-blåa) eftersom jag inte gillar de terrakotta-färgade plastkrukorna).
Jag köpte en svart och två gråa krukor idag hos lanthandlaren i Alvhem.

Den nyinköpta funkian blev omplanterad idag till den svarta krukan och de andra får vänta till våren nästa år.






















Jag har också köpt på mig lite marksten så att jag kan bygga någon slags "trappa" som de kan stå på.
Lite närbilder:
Samma som ovan:

Nr 2:                                                                                                                          
Denna ovan är en del av en gammal funkia som (fortfarande) växer uppe vid "fryshuset/förrådet" och som fanns där redan när jag flyttade in (har nämnt det förut).
Samma som ovan:
Och så den sist inköpta:
Den som de inte visste namnet på. Det enda jag läser (på etiketten) är att den skall stå ljust eller soligt. Nån värst sol kommer det inte att bli och ljus? Tja...
Denna kanske påminner lite om den gamla jag har, som har vitt i mitten av bladen och grönt utanför. Skillnaden är väl att den gamla verkligen har vitt innanför men mörkare grönt på kanterna medan denna har mer grönvitt i mitten och ljusgrönt på kanterna.
Och äntligen jag jag idag upp till lärken (gamla Desperado-platsen) och letade fram den stackaren som jag planterade för många år sedan. Delad från den gamla vid "fryshuset/förrådet", samma sort som den med vitt i mitten.
Jag hittade den till slut! 
Den var övertäckt med ormöga, myskmadra, penningblad och smultron! Hade jag inte sett det långa, i princip avbrutna bladet, så hade jag aldrig hittat den!
Och se!

Hoppas att den hinner ta sig innan frosten!

söndag 2 september 2018

Tomaterna blev sjuka?

Jag vet inte men hur som helst fick de en ny plats
Allteftersom sommaren fortskred så minskade solljuset på tomaterna i och med att asken blev grönare och grönare.
Jag flyttade slutligen på dem:






















Här fick de bra med sol. I och med att det sluttar så mycket fick de stå i sina krukor med ramar av pallkragar och stöd med hjälp av galler och kycklingnät. De blev ju ganska tunga med tiden. Funkade jättebra.














































Sen vet jag inte vad som hände. De började svartna mer och mer.
Försökte dock rädda de som inte verkade "sjuka". har ingen aning om vad det kan ha varit.
Nu är tomaterna skördade, de som inte såg bra ut slängdes tillsammans med krukjorden i skogen.

Törstande..!

Summering sommaren 2018
Sorgligt, sorgligt.
För ovanlighetens skull kunde man sitta ute på kvällarna i shorts och linne vilket var väldigt skönt men överlag har sommaren, enligt mig, varit sjukt varmt och sjukt torrt.Gassande sol och i princip inget regn överhuvudtaget på hela sommaren.
Och det började redan i maj.
Anis-isop 😢

Gurkört 😢
Höstflox 😢

Jättedaggkåpa 😢

Jätteprästkrage 😢

Smultron 😢
Så tragiskt allting. Och dessa växter är ju bara en bråkdel eftersom jag bara blev deppig av att fota allt. Ja, allt var i samma skick.
Allt.
Det enda jag är glad för är att gräset dog på många ställen. Brunt, brunt, brunt.
Nu återstår ju bara att se hur allting ser ut till våren (2019) och sommaren...