Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

söndag 17 juni 2018

Täckmaterial

Äntligen en liten chans som jag nöp direkt
Är på jobbet och ser ut genom fönstret. Där håller en kollega på med att rensa en rabatt (det var ovanligt lite barn den dagen). 
Jag frågar vad hon skall göra med det och hon säger som en självklarhet: "Slänga".
"Jag vill ha det!" säger jag och lite senare kommer hon släpande med en stort sopsäck smockad med detta gräs. Jag blir överlycklig.
Tar med mig det hem och:
Bjöd detta till östra rabatten 😊😊
Håller ju fortfarande på att bygga upp den rabatten och det finns en ganska stor yta bar jord så jag tänkte att detta måste vara helt perfekt. Så nöjd!
Här växer ännu bara en anemone, en liten stackars rabarberplanta, några fänrikar, två kransveronika, en löjtnant och en astilbe. 
Ogrästäcket är dessutom ganska tjockt.
Nu och framöver måste jag mer aktivt börja söka täckmaterial på olika sätt. 
Vet ännu inte riktigt var.


Vitlöken

Nu har det blivit kyligare igen...
Det har varit fem varma veckor i sträck utan vatten och bara för vattnets skull har jag varit lite orolig.
Men med kylan kommer regn. Varför?
Varför inte bara ett lugnt och stilla regn?
Så här ser det ut för vitlöken i alla fall just nu:
Och mitt mysiga fattigmans-staket med klättrande kaprifol:


9 juni

Ibland är det lätt att ge upp...
Jag har fortfarande inte lärt mig att planera.
Att jag allt som oftast är en "gör-först-tänk-sedan"-person. Har ju haft stora problem med min sådda purjolök. Dels att få den att ta sig ordentligt, dels vid utplanteringen. Var??
Så dags att tänka på det då, när de antagligen behöver få sin plats ute någonstans.
Ett gäng satte jag ner i krage nr 3 vid altan och det ser riktigt illa ut för dem. För stark gödsel? Sniglar? Svartmyror?
Nästa gäng fick samsas om en plats i östra rabatten mellan anemone, rabarber och en kransveronika:
Så pyttiga att de knappt går att se, därför markerade jag med små tegelstenar:
Till sist halvfärskt gräsklipp från grannen:



7 juni

Gurkörten kanske gillar sig?
Nu har det gått ett tag sedan jag plockade upp örterna från grusgången vid södergaveln och satte ned dem i pallkrage nr 6 på gräsmattan, en av tre (minst) kragar som är tänkta att bli jordfabriker:























Några dagar senare plockade jag ju upp fler som vuxit sig lite större i grusgången och satte dem i pallkrage nr 2 på gräsmattan:
Den i mitten. Jag hann inte med att så någonting mer än dill, persilja, purjolök, anisört och tomat. Därför blev det tomma kragar. Och den kragen längst bort i bilden, där sådde jag dill och tji fick jag. Inte ett enda frö grodde...
Satte då ner några gurkfrön.
De åt sniglarna upp...
Så det ser onekligen lite tråkigt ut med dessa tomma övergivna kragar.
Kanske jag fyller dem med sommarblommor i sommar?

tisdag 12 juni 2018

Gallring

Som bekant så händer allt på en gång...
Har börjat gallra bland persiljan om knör tillsammans i en pallkrage och jösses vilken tid det tar. Detta är bara början. En 100-del av alla?

Chockade naturligtvis och själv känner jag mig lite stressad över alla plantor som nu måste tas om hand. Varför kan jag inte hålla fingrarna i styr när jag sår på våren? Den frågan är banne mig ett stort frågetecken!
Måste ju fixa en plats åt dem och det får väl bli nån pallkrage (har ju faktiskt några som står tomma men som ändå måste göras i ordning med lite ogräsrensning och påfyllning av ny jord). 
Skulle verkligen vilja vara pensionerad NU.
Med pengar som jag kan klara mig på...
Men jag får väl inte ens. Hade jag tillräckligt med pengar så hade jag sagt upp mig omedelbums och gått hemma och skrotat istället.
Och haft fullt upp!
Mått bra utan stress.

lördag 9 juni 2018

4 juni 2018

Då ser Slänt-rabatten ut så här:














Kaprifolen alldeles grön längst bort i hörnet och täcker berget en hel del. Fjädernejlika och prästkragar blommar.
Nedan samma dag i Övre rabatten. Gräslöken blommar:

















Och här i fotot nedan, bolltistel längst bort till vänster, solhattar närmast till vänster, rosenflockeln i mitten och små blommande flocknävor närmast stubben.                                                                                              






















Fortfarande samma dag, Ön:
De som kommit igång där och blommar är kryddsalvian, stäppsalvian och olika timjan-sorter.

måndag 4 juni 2018

Växtkraft?

Jag håller mina tummar stenhårt!
I flera år har vitlöksodlandet misslyckats och vi har inte förstått varför. Kanske det varit för oregelbunden vattning? Dåligt med näringsgiv?
Allt bortsett från det år vi hade vitlöken i pallkragar där det kryllade av fetpölsor.
Nu jädrar måste det bli bra!
Tyvärr blev det bara en krage i år (en miss vid beställningen):
Denna bild är tagen 27 maj:
Detta år har jag varit extremt noggrann med både vattning och näringstillförsel i form av bokashi-lakvatten. Inte 100 % noggrann, det finns ju så mycket annat man skall hinna med också men jag har noterat varje gång jag vattnat och varje gång det varit gödsling.
Dessutom har jag täckt med lite ogräsrens och en del halm för att försöka behålla fuktigheten. Har säkert hjälpt en del men har också tyckt att det torkat fortare än vad jag förväntat mig.

Ny påbörjad jordfabrik

...med omplanterad gurkört:















Kragen bredvid, till höger, är också en liten påbörjad jordfabrik. Men i den här kragen var det mycket "bös", tidningar och uppdragna rötter överallt ifrån. En slags skräp-krage. Jag tog bara bort det värsta av rötterna och de tidningar jag hittade och sen planterade jag helt sonika de gurkörtsplantor som fröat av sig från förra året och som kommit upp i grusgången vid södergaveln. De är så fina när de blommar, insekterna gillar dem och jag tyckte att det var synd att låta dem växa just där plus att om de fick stanna kvar så hade ingen öht kunnat gå på den gången.
Vi får se hur det går framöver med dessa asylsökare 😉

Rabatter från vår till höst

Vill nog mer än jag hinner
Det gäller i och för sig det mesta men nu syftar jag specifikt på att fotografera rabatternas olika skiftningar, deras förändring under en säsong. 
Och allteftersom tänkte jag lägga in bilder i detta inlägg som visar på samma plats men vid olika tidpunkter.
Jag testar så får jag se hur det blir.
Så här ser mur-rabatten nr 1 ut 27 maj 2018:






















Gammel-syrenen blommar (den lila uppe till höger) och brudspirean är i full gång. Så fin med sina små vita blommor. Insekter gillar dem.
Men än så länge verkar det tyvärr vara klent med andra bin, humlor och framförallt fjärilar... 😟
Hagtornsträdet bredvid blir bara större och större vilket ger mig bekymrade tankar. För det första skall jag definitivt inte ha träd här på tomten då jag i princip är omringad av sådana och de tar mycket vatten och näring. För det andra skuggar de för mycket för många av mina insektsväxter som gillar sol.
För det tredje, vad gäller hagtornet så trodde jag från början att det var en buske och inte skulle bli så värst mycket mer, men... 
Och för det fjärde tänker jag att dess rötter kanske kan spräcka muren??!






















Ovan: solsken ger ju inga bra foton men tyvärr kan jag inte "stå och passa" när det behagar komma lite skugga. Det får bli som det blir.
Detta är alltså mur-rabatten nr 1. Alldeles intill kameran ser man att nävan "Red Admiral" vaknat till liv. Inga blommor än.
Den blir grymt stor och när jag skaffade den för 100 år sedan hade jag ingen aning om dess storlek. Men den är maffig. Pampig.
Nån kardvädd har hittat hit, så även en digitalis. 
Lavendel har dragit igång så sakteliga med sina silvriga blad, fjädernejlikan drar iväg och får knoppar nu. Kaukasiskt fetblad slingrar sig framåt och naturligtvis fortsätter vildkaprifolen orma sig framåt. Framåt och framåt och framåt... Undrar om jag måste hejda den till slut? Så att inte hela rabatten blir en enda lian-rabatt.























Ovan: "stenpartiet" i fullt solsken... maskrosorna har blommat färdigt och sprider sina frön överallt. Stenkyndeln (främst i bild) har vaknat och jag ser att några kardväddar hittat hit också.
Gräslöken har blommat ett litet tag nu. Det är fruktansvärt torrt och vattenbrist. Har bara regnat en enda gång på fyra veckor...

Nedan:
Den "Namnlösa":                                                                                                       























Kirgislöken med sina fina lila bollar svävar i luften. De är nog snart på upphällning. Synd att de blommar så kort tid.
För övrigt är det inte lätt att se hur rabatten ser ut. Ganska nyplanterade temyntor växer där, flocknävan Rozanne (har bara en, tyvärr och den syns inte i bild) och Blodnävan breder ut sig så sakteliga.
Längre ner ser man kärleksörterna.
Nedan:
Den fina men tyvärr kortblommande vallmon sticker upp sina huvuden strax ovanför mitt lilla fattigmansstaket:                                                                             
























Bild på det lilla staketet med sin lilla "blandrabatt":
En "salig-röra"-rabatt kan man säga 😄 Här har "ogräset" fått växa fritt då jag tänkt att de gott kan hjälpa mig att hålla fukten så kanske jag slipper vattna så mycket. Tycker det fungerar bra trots röran. Så småningom skall jag väl ta bort de värsta individerna...
I främre delen växer några höstastrar som nästan aldrig hinner blomma innan frosten tar dem, tyvärr.
Jag får fota en gång till när jag hunnit rensa upp lite så man kan se på bild vad det är som växer där.
Nedan fler bilder på mitt, i mitt tycke fina lilla staket:
Förra året (2017) tog jag några rotskott från vildkaprifolen vid mur-rabatten och planterade här. De tar sig fint med jag har börjat fundera på vad jag gör när de fortsätter vandra vidare 😮                                                                                       
Nedan står jag med norr i ryggen och fotar ö-rabatten:
Väldigt taskigt ljus måste jag säga och det slutar inte att störa mig 😠 I framkant ingenting och vet fortfarande inte vad jag skall plantera där. De små buskarna som kommer sen är faktiskt olika sorters timjan och bakom dem sticker kryddsalvian upp. Dessa har jag definitivt planterat för tätt och jag får lägga på minnet (ha!) att jag bör flytta en del av dem till en annan plats. 
Fler olika sorters salvior ihopblandade och lite längre bak ser man temyntorna sticka upp. Nyvakna, känns det som 😊
Nedan, öster-rabatten:
(Bihotellet står kvar 😊)
Litet vindskydd för astilben och bredvid den är en Löjtnantshjärta på gång. Det är ganska tomt här och jag har slängt ut lite fröer av ängsblommor men inget har ännu dykt upp. För näringsrikt?
Den lilla till synes taniga växten som sticker upp ungefär i mitten av rabatten (man får anstränga sig för att se den) är en av två kransveronikor som jag har stora förväntningar på och som jag längtat så länge efter att skaffa. Nu är de här!
Det stora gröna bladet vid keramikkrukan är rabarber som jag tyvärr inte engagerar mig i. Är inte intresserad faktiskt. Vill ge bort den till nån.

söndag 3 juni 2018

Uppdatering i efterhand

...som vanligt
Ja, nu (19 maj) har några tomater fått större kruka och hamnat i en pallkrage i västerläge. Pallkragens syfte var mest för vindskydd och just då platsbrist (hade annat att göra också så detta fick bli en "snabb-lösning":                                       























Och sen bidde det plötsligt 26 maj och då fick allihop (9 st) stor kruka (papperskorg från IKEA) och efter några dagar täckte jag jorden med visset klippt gräs och flis från förra året (som ett försök att behålla fuktigheten i krukan):

2 juni fick de inte plats i kragen utan fick stå på gruset bakom dem:

3 juni började det blåsa upp en del så jag ville fixa ett vindskydd åt dem:
Med hjälp av kompostgaller, befintliga pallkragar, juteväv och klädnypor så verkar det fungera väldigt bra. Gallren lyckades jag knyta fast med snöre i själva kragarna (mellan gångjärnen), lite meckigt men det gick.



Nu finns det väl bara en sak jag oroar mig för...
Nyfiken på allt och måste kolla runt. Tyvärr jävligt klumpig också...