Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fänrik (9) Färg (6) Fåglar (4) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sälg (3) Sådd (38) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Trädgårdsdesigner (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Västerläge (28) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

lördag 30 maj 2020

Billigt "skräp"?

Tre nya pallkragar
Lite billigare än hos andra och därför "skräp"? De glappade efter att de blivit ihopsatta.
Men strunt. Nu skall de målas i Falu Rödfärg i alla fall. 
Har ju köpt fröer till i förväg uttänkta platser men den ena krag-platsen (där det kryllade av Pepparmynta - som jag nu tagit bort) var så full med rötter att jag inte orkade mer. Dessutom har jag ju ändå kvar projektet "Bort gräs" i mina tankar så denna skall få en plats på "gräset", bara jag kan fixa bort lutningen...
Rödbeta eller morot.
Men två målningar först.

onsdag 27 maj 2020

Tussar av dill

Vill prova något nytt
För mig något nytt.
Jag satte ner "dill-tussar" lite här och var hos vitlöken. Bara en av vitlöks-kragarna, den andra har jag sått rädisa i (också nytt för mig). Kikade in under fiberduken idag:


















Bilden blev lite suddig men det berodde på att jag stod ganska illa med fladdrande fiberduk framför ansiktet. Tja, inte så mycket att orda om mer än att.........guess what.
Två sniglar sitter och smaskar på en dill-tuss 😖😫
Ord jag vill skriva passar sig väl inte.
Slut för idag - tack för idag.

Startskottet satt långt inne

Inte produktivt att klia sig i huvudet för länge
Och det tycker jag att jag har gjort. 
Projekt "Bort gräs" är ju fortfarande aktuellt och jag har utsett en bra plats att utöka pallkrage-odlingen på.
Det första problemet var att jag inte hade tillräckligt med pallkragar. Jag ville ha två pallkrage-odlingar på denna plats och därför sex stycken kragar (kunde självklart börja med två + två men nu var det rödbeta och morot som behövde få komma i jord och då föredrar jag tre kragar på höjden).
Hade bara två lediga kragar. Lyckligtvis hittade jag en krag-odling där jorden hade sjunkit undan så att jag kunde få loss en krage till.
Ok, jag har tre så jag får starta med tre. Bara jag kommer igång!
Här en överblick över mitt uttänkta ställe, den tomma plätten nästan längst bort:























Närmre:























Det andra problemet som dök upp var att det var en mycket större lutning på platsen än vad jag kunnat ana. Jag gick nämligen och lurade på hur jag skulle placera två odlings-kragar så att det blev bra dels för ögat, dels för det praktiska.
I detta skede började det verkliga kliet i huvudet...
Jag fastnade. Kom ingen vart hur jag än vred och vände på både problem och kragar.
Ganska frustrerande. Jag hade ju ändå dragit på detta länge nog.
Jag fick ge mig så det slutade med att jag fokuserade på en enda plats och tänkte att det andra får jag lösa när jag kommer dit. På ett eller annat sätt.
Så nu hamnade första kragen här:
På denna plats lutade det minst i alla fall.
Jag ställde kragen rakt ned på gräset:
Sedan lade jag i dagstidningar och vattnade dem. Skar upp några jordsäckar och häftade fast dem så att en liten del av plasten vek in över tidningarna.

För mig är det väldigt bra att ibland "överdriva" förklaringar och extra foton som kanske normalt inte skulle behövas men efter något år eller två eller tre....så undrar jag ofta: "Men hur gjorde jag där?" och så blir jag lite putt på att jag inte skrivit eller fotat mer än vad jag gjort.
Ingen ko på isen för det men jag är skapt väldigt nyfiken och tycker det är kul att läsa och att se vad och hur jag gjort vid andra tillfällen.
Idag kom jag såpass långt att jag fick fyllt upp med tre säckar jord i denna ordning: 1 vanlig plantjord, 1 naturgödsel och sen en plant till. Och så en krage till på det.
Sen var det dags att ge sig.

söndag 24 maj 2020

Dill och frågetecken

Satta i kruka
Hittat små "rymmare" eller "anarkister" i gruset som dyker upp lite här å var. Tycker deras blad ser ut som malva, en växt jag uppskattar väldigt mycket och som jag vill ha fler av.
Men helst inte köpa!
Pengar, pengar...
Grävde upp några från gruset och satte dem i kruka. De var väldigt ledsna kort därefter men efter nån dag eller så, så piggnade de till.
Och mitt upp i allt satte jag ner den sista "tussen" av dill jag hade kvar efter att de andra dill-tussarna blivit planterade (hos vitlöken, krage nr 1).
11 juni, ca 18 dagar senare:

Fort går det och riktigt bra ser det ut.

Guldvatten

Test
Test å test... Hur ska jag veta? Jag vill i alla fall ge vitlöken (till att börja med) gödsel med hjälp av kissvatten som många trädgårdsfantaster pratar sig så varma om.
1 liter kiss blandat med 10 liter vatten.
Igår fick vitlöken denna dos (bara krage nr 1) och den andra kragen vitlök får ingenting. Dels för att jag sått rädisor som inte kommit upp än och eftersom det är små frön så vågar jag inte ge mig på sådan gödsling (osäker, som vanligt), dels tänkte jag göra en liten test genom att jämföra dessa två pallkragar om jag ser någon skillnad i tillväxten.
























Plastburken ställer jag på toalettstolen på kvällen innan jag går och lägger mig annars skulle jag glömma bort alltihop.

Jag går på det varenda vår!

Alltså affärernas allt större utbud
av alla dessa vårblommor. 
Att det skall vara så svårt att låta bli... Men jag vill vara snabb på violerna eftersom min erfarenhet lärt mig att de brukar gå fort åt och sen finns det bara penséer kvar och de är jag inte lika intresserad av. Älskar violer. Så livskraftiga, små och söta.
Och nu får de stå där, visserligen omplanterade till större krukor, men kallt och blåsigt har det varit ett bra tag nu. För någon vecka sedan fick de dock komma ut på riktigt, utanför altan. En på muren och en vid grinden.
Jag hade också köpt på mig en bacopa "Snöflinga". Brukar alltid ha en hängande vid tomtgränsen i en kruka som jag skrivit 131 på. Detta för att olika bud, hantverkare eller liknande skall veta vilket hus som är 131. 
Här ville jag också vara snabb: det finns snöflinga med små blommor och snöflinga med större blommor. Jag vill ha de med större blommor (haha precis tvärtom mot violerna) och har även här lärt mig att de med större blommor går fortast åt hos blomsterhandlarna.
Och när jag ändå var i farten köpte jag två st rosenbräcka som jag tänkt plantera hos de andra två som växer precis nedanför berget alldeles vid grinden.
Inget foto än.
Och funkiorna har vaknat ur sin vintersömn men de får också vänta på bättre väder innan de får komma ut "på riktigt".

Efter ett års vila:

Äppelblom! Och humlesurr!

















Snyggt med vitt mot rött 😊

Purjolök

55 stycken bebisar
som "aldrig" kommer i jord. Vädret har hindrat mig, blåst och svinkallt och när det varit hyfsat väder så har jag varit tvungen att få ordning på potatiskragarna.
Till slut kände jag att jag måste göra något i alla fall. De kunde ju inte stå kvar där längre, i den lilla plastbyttan som de stod i när jag köpte dem 17 april!!
Nästan en och en halv månad!
Ett under att de fortfarande ser fräscha ut! Nu måste de få lite plats att växa på.

Jag tog gamla plastlådor som blivit över när jag tömt dem på talgbollar och jordnötter till fåglarna.
Borrade hål i botten, tegelskärvor över hålen och blandad jord av vanlig planteringsjord och sk naturgödsel, allt köpt på säck.
Den där fina framförhållningen med hål i jorden var fullkomligt meningslös eftersom jorden
rasade åt alla håll när jag skulle sätta ner en purjo. Det fick bli pekfingret och en bebis i taget.
När allting var klart, alla purjolökarna planterade och jag var supernöjd och kunde äntligen slappna av från "ångesten" över dem.
Det gick två dagar fick jag till mig att det var jätteviktigt att purjolökens sk tillväxtpunkt hamnade ovan jord för att den skall få en bra start och inte riskera att ruttna...
Jösses Amalia. Jag som hade tryckt ner dem ganska duktigt eftersom jag trodde att det var bra och skulle öka chansen att de fick bra rotfäste...
Å nej!
Bara att göra om! 😖😴
Nu är det gjort!
De små stenarna som jag lagt intill varje lök är ett försök att stabilisera dem så att de inte ligger ner kors å tvärs över varandra.
Nu banne mig! Nu får de sköta sig själva ett tag och visst är jag där och kikar (med viss oro) varje dag för att se hur det går för dem
Och 8 juni gick jag lös med saxen
Med viss ågren - så typiskt mig. Fegar och fegar...

Detta skall tydligen vara bra för löken (och mig) att slippa lägga mycket kraft på sina gröna stänglar och istället utveckla "rot-knölen" mer.
14 juni:

torsdag 21 maj 2020

Dubbelstor varning!

Den heter pepparmynta...
Luktar helt underbart och oftast används den till te. Men man bör ha den i kruka! Jösses vad den sprider sig och dess rötter är inte att leka med.
Hade satt den i en pallkrage förra året då jag inte visste vad jag skulle göra med den riktigt.
I just denna pallkrage hade jag tänkt så morötter och tänkte rensa ur den idag. 
Ett klart tji fick jag. Så enkelt var det inte. Jag gav upp till slut och nu vet jag inte om jag orkar ta itu med detta. Vi får se. Mycket annat att göra också.

Jag ger upp. För idag iallafall...

Potatis i pallkrage

Söderläge
Äntligen är de i jord (19 maj):
7 st i en krage och 6 stycken i en annan. Tre kragar på höjd så att det skall gå lättare att kupa dem allt eftersom.
5 juni har de kommit så här långt:
8 juni (tre dagar senare)
Dags för första kupningen:                                                                                                        
20 juni:
Dags för andra kupningen:

Trimmer på batteri är bra att ha

Inte så stor yta kvar av "gräsmattan"
Lite jobbigt är det för kroppen ändå. Gräsklippare är mer lätthanterlig men jag kan inte styra dess väg på samma sätt som en trimmer. Jag kan gå närmare marken där det behövs och jag kan gå nära kanter direkt som inte gräsklipparen klarar. Och en bra grej till: den går på batteri. Ingen bensin.
Och när batteriet tar slut kan jag vila kroppen i väntan på nyladdning, vilket tar några timmar. Då kan jag göra annat 😊
Idag fick det bli denna biten. Före:


Denna bit klar. Skillnad!

Så gôtt att få det gjort.

onsdag 20 maj 2020

Två perenner

Dessa gillar jag!
Myskmadran blommar för fullt. Vandrar gärna vidare lite väl snabbt men en otrolig marktäckare!                                                                                                                              























Och denna ljuvliga. Skuggbräcka. har ännu inte börjar blomma men är på gång 😍

Malört

Lite sent ute med detta inlägg
Bild på 2 stycken malört som fått plats (och skydd mot frost) granne med Vallmorabatten.
14 maj:

























Hittade dessutom två metallkorgar som jag klätt med kycklingnät. Lätt att täcka med fiberduk då:

Vitlöken fick sällskap idag

Måste ju testa
Varenda år som vitlök är odlad här så har den alltid haft "ensamrätt" på pallkragarna de vuxit i. Men denna gång ville jag pröva att samplantera lite.
I den ena kragen fick dill hamna i tussar lite här och var och i den andra vitlökskragen sådde jag rädisa runtom.
Syns lite dåligt på bilden pga en del gräsklipp, maskrosblad och lite annat ogräs.
27 maj:                                                                                                                                    
Märkte ganska snabbt att snigeljävlarna gillade dillen! Jag har nu försökt gå en runda varje dag/kväll och fått tag i en, två, tre sniglar då och då.

tisdag 19 maj 2020

Humleblomster

Vill tydligen bo här
Den är fin och får stanna såklart 😊

Nån inverkan på min sådd?

Skulle så spenat i en pallkrage
Och där var mer rötter än jord. Så det blev till att sitta och försöka få bort så mycket som möjligt. Vet inte hur många timmar det tog men jag gav iallafall upp till slut. Rötterna fick hamna i skogen och någon sådd hanns inte med denna dag.
Jag följer min plan och sår imorgon om vädret tillåter.




























Detta är krage nr 2, västersidan.
Tja, nu är den i alla fall sådd (20/5):

Längs kortsidorna sådde jag rädisor och längs långsidorna ringblommor. Ingen aning om kombinationen funkar men jag måste ju pröva.