Etiketter

"Att göra inför vintern" (8) "Gör på hösten!" (9) "Gör-på-våren!" (39) 2013 (101) 2014 (18) 2015 (115) 2016 (119) 2017 (96) 2018 (73) 2019 (59) 2020 (73) 2021 (13) Akleja (16) Anisisop (5) April (70) Aster (9) Astilbe (1) Augusti (41) Berget (2) Bi-växter (10) Blomningstid (1) Bokashi (5) Bolltistel (16) Böna (14) Citronmeliss (7) December (2) Desperados-platsen (15) Dill (10) Drivhus (4) Eftertanke (6) Februari (4) Fiberduk (3) Fjädernejlika (7) Fjärilar (13) Fjärilsväxter (10) Flisgångar (1) Flocknäva (5) Forsythian (6) Fröer (2) Ful-platser (9) Funkia/Hosta (22) Fåglar (4) Fänrik (9) Färg (6) Förändra nästa säsong (4) Gräslök (10) Gullviva (11) Gurka (16) Gårdsplan (6) Honungsört (5) Humlor (25) Höstgullris (2) Insektshotell (5) Insektsvänligt (70) Irritation (4) Januari (4) Jord (14) Jordfabrik (5) Juli (53) Julros (1) Juni (117) Jätteprästkrage (4) Kabel (1) Kall-komposten (5) Kardvädd (17) Kaukasisk Förgätmigej (4) Kaukasiskt fetblad (7) Kirgislök (19) Kompost (4) Kruka (57) Kryddsalvia (3) Kärleksört (16) Lavendel (8) Libbsticka (5) Loppis (3) Lönnrabatten (12) Maj (119) Malva (10) Malört (3) Marktäckare (16) Mars (11) Morot (11) Mur (15) Murgröna (6) Måbär (10) Nedre plan (9) Norrläge (21) Nässlor (5) Nävor (11) Oktober (23) Ormbunke (4) Pallkrage (85) Persilja (7) Pimpa (20) Potatis (16) Projekt "Bort gräs" (14) Projekt Berget (1) Projekt Viltstängsel (2) Purjolök (23) Påsklilja (5) Rabattbygge (14) Rhododendron (19) Rosenflockel (4) Rosenplister (9) Rödbeta (6) September (36) Skadegörare (9) Skapa rum (4) Skuggläge (5) Slänt (4) Slänt-rabatten (23) Sniglar (15) Sockblomma (5) Sockertopp (12) Solhattar (13) Sommarblommor (7) Spenat (4) Squash (5) Sten (5) Stenkyndel (11) Stjärnflocka (9) Stockros (4) Städning (7) Sådd (38) Sälg (3) Söderläge (54) Thuja (6) Timjan (9) Tomat (35) Torka (1) Traderafynd (1) Tråkberget (4) Tråkslänten (7) Trädgårdsdesigner (1) Täckmaterial (2) Vad (2) Vallmo (14) Vallmorabatten (13) Vandring på tomten (9) Ved (2) Veronika-rabatten (12) Vindskydd (12) Vitlöken (33) Vårlökar (15) Vårtecken (17) Västerläge (28) Ön (32) Österläge (18) Övre plan (8) Övre rabatten (27)

söndag 10 augusti 2014

Skördetider är bråda tider

Nu går vi raskt in i en annan fas
Gurkplantorna i pallkragen har många gula blommor som snart blir riktiga gurkor. Första skörden är dock redan avklarad, knappt 900 gram färsk gurka:
Och så har vi två pallkragar med den ekologiska brytbönan "Maxi":
De skall bli 16-18 cm långa och dessa är på god väg. Har redan skördat lite grand som jag förvällt och fryst in i mindre påsar. Dagens skörd nedan, 666 gram:
Förutom att förvälla och frysa in ville jag pröva att syra ett gäng med hjälp av ett tillvägagångssätt som brorsdottern rekommenderat. Jag testade en "lagom" burk som ett första test:
Bönorna var dock så långa att jag fick bryta av dem på mitten. Hoppas det inte påverkar negativt! Jag har ingen aning, har aldrig gjort sådant här förut. Så här gjorde jag:
Först sterilisering av burken: jag kokade upp vatten och hällde på lite "lagom", satte locket på och ruskade. Nu vet jag att jag nästa gång skall ruska mycket försiktigare än vad jag gjorde - locket liksom poppade till och det sprutade ut vatten som en fin liten dusch...!
Jag kokade en saltlag: 30 gram jod-fri salt per liter vatten, hade 8 dl vatten och 24 gram salt. Saltet fick lösas upp och sedan ut på trappen för att svalna.
Jag skivade sedan gul lök och täckte botten på glasburken. Lök innehåller ju socker och enligt brorsdottern behöver bönor socker för att få igång syrningsprocessen.
Jag försökte trycka ned så mycket (brutna) bönor jag kunde och sedan hällde jag på den avsvalnade saltlagen så att den täckte bönorna. Tipset jag fick var också att ha en lite plastpåse med vatten i överst för att liksom trycka ned bönorna i vattnet när jag sätter på locket. Bönorna får inte komma i kontakt med luft. Jag ställde burken längst ned i kylskåpet. Redan efter några timmar smygöppnade jag locket med denna smarta sak:
Och det pyste faktiskt redan lite grand! Tanken var att jag skulle använt en av glasburkarna med snäpplock. Har tre olika storlekar men ingen passad bra för dessa långa bönor. Nu visade det ju sig att jag var tvungen att bryta av dem ändå men det var jag inte säker på innan jag bestämt mig för vilken burk som skulle steriliseras....
Nu skall det pysas ut luft varje dag tills det slutar att pysa och då skall det tydligen vara läge att äta av bönorna! Men, som brorsdottern sa: ju längre bönorna får stå desto bättre. Och minst 2 veckor i kylen innan man testar att äta bönorna plus att man får fylla på med saltvatten om det skulle behövas.
Just nu säger jag bara: SPÄNNANDE!! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar