Har börjat ändra lite i bloggen med tanke på mina olika inlägg hit och dit och har bestämt mig för att göra 3 stycken (ev. 4) listor som på tydlig och konkret påminnelse. Jag får se hur lång tid detta kommer att ta men jag förstår ju att listorna kommer att fyllas på allt eftersom jag kommer på saker. Allt jag lärt mig har jag googlat mig fram till och jag är väl medveten om att Google inte behöver innebära "sanningens sanning".
Här kommer MIN vårlista i alla fall:
(jag vet verkligen inte varför det bli vit bakgrund på delar av texten. Irriterande).
* Höstaster: Vill ha kaliumrik gödsel vilket finns i vedaska. Inte för mycket kväve, alltså inte hönsgödsel, blåkorn eller benmjöl...
* Tips, hästgödsel: "Hästgödsel från ett stall ska ha komposterats i minst 2 år och ser då ut som jord och är luktfri. Är gödslet inte tillräckligt komposterat kommer det att stjäla syra och näring från växterna när det bryts ned" (källa internet).
* Klipp bort allt visset när kylan har gett sig. Klipp så långt ned som möjligt men akta det nya som är på väg upp. Klipp ned i mindre bitar och låt dem ligga kvar i rabatten. Maskarna drar ned det de vill ha.
Daggkåpan är ganska tidig...
* Stoppa kirskålen. På våren kan du hålla den någotsånär i schack. Bekämpa manuellt eller täck (flera säsonger).
* Ogräs- och snigelkampen börjar. Täckmaterial i rabatterna är inte fel, åtminstone inte mot ogräset. Sniglarna? Nja.... Klipp de sniglar du ser NU!
* Varning för rådjur och harar! Täck de växter som börjar komma upp som de gillar, t.ex. Forsythian, Kärleksört, Flox, Stjärnflocka...vad mer?
Använd viltskrämma eller oasis, tygklut eller kökssvamp och ammoniak som fästs på en pinne och placeras ut strategiskt bland växterna.
* Vårsådd? Kolla upp vilka du kan så, men börja inte för tidigt och så inte för mycket!
* Beskär klängväxterna tidigt. T.ex klematis Paul Forges (seenblommande) som växer i badkaret. Klipp nära jordytan. Spara ett par blad på varje ranka, är rekommendationen. Men jag vet att jag hade inga bladpar öht förrän säkert en halvmeter upp på de torra grenarna, så våren 2015 lät jag bara allting vara. Vet ännu inte hur resultatet blir. Får avvakta och se till sensommaren. Läser att, om det är ok att rankorna blir lite risiga så behöver man inte beskära alls, typ om den klättrar i träd eller mot stora väggar.
* Jordförbättra! När jorden "reder sig" (dvs när den torkat upp och inte klumpar sig när man gräver) skall man luckra upp jordytan, gödsla och lägga på ett topplager av ny jord, kompost eller barkmull. Jorden behöver ständigt förbättras för att växterna skall trivas!
Eftersom mikrolivet finns i det översta jordlagret är det bäst att lägga jordförbättringen ovanpå och låta maskarna krypa upp och hämta det de vill ha. Alternativt kan man mylla ner materialet försiktigt i ytan. Eftersom mikrolivet finns i det översta jordlagret är deet bärst att lägga jordförbättringen ovanpå och låta maska krypa upp och dra ned det. Alternativt kan man mylla ned materialet försiktigt i ytan.
"Det kan vara en fördel att använda den mer näringsrika jorden om du planterar i kruka eftersom det då dröjer längre innan du måste tillföra ny näring. De dyrare jordarna innehåller också torv av en högre kvalitet, bark och annat grövre material som förbättrar strukturen. Det grövre materialet gör att jorden inte blir för kompakt och rötterna kan sprida sig i jorden där det finns bra med hålrum för luft och vatten. En jord med bra struktur skall kännas grynig och inte innehålla alltför hög grad av finfördelat material. Du kan själv blanda i t.ex. kompost eller barkmull i en billigare jord för att förbättra strukturen. När du gräver gropar för att plantera nytt ska du inte byta ut den befintliga jorden mot planteringsjord även om det kan låta så på namnet. Den befintliga jorden innehåller mycket som är bra för växten och oftast behövs bara en liten förbättring. Använder du bara påsjord finns det risk att växterna du planterar drabbas av syrebrist eftersom det kan bli för mycket gödslat organiskt material som hamnar under och omkring rötterna. Dessutom är det så att allteftersom mullämnena i påsjorden bryts ner kommer jorden att sjunka ihop och större växter kommer att hamna på fel nivå efter något år. Jordförbättra istället endast det översta lagret av den befintliga jorden eller lägg jordförbättringsmaterialet ovanpå.
Både trädgårdsland och krukor behöver extra tillskott av näring för att resultatet skall bli bra
Ett 5 centimeter tjockt lager med färskt gräsklipp mellan raderna av grönsaker blir ett jättebra näringstillskott. I stora krukor kan man också lägga gräsklipp. I mindre krukor kan man gödsla med flytande näring" (alltomtradgard.se).
* Föröka/föryngra höstblommande perenner.
* Avlägsna vintertäckning som skyddat ömtåliga växter under vintern. Och var försiktig så att du inte skadar spirande skott.
* Rhododendron: Gödsla innan blomning, helst med rhododendron-gödsel. Men gödselmedel med kalk, som exempelvis Algomin, är direkt olämpligt då det höjer pH-värdet i jorden. Fyll gärna på bädden med eklöv, några cm barrförna eller barkmull årligen (noratradgard.se).
FORTSÄTTNING FÖLJER...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar